//Milyen bőrbarát ágyneműhuzatok léteznek?
ágynemű

Milyen bőrbarát ágyneműhuzatok léteznek?

A problémás bőr gyakran okoz fejtörést, akár a ruházat, akár az ágyneműhuzat kiválasztásánál. A boltokban általában elvesznek a vásárlók. Pamut? Mikroszálas? Esetleg pamut-műszál? Melyik termék a leginkább bőrbarát?

Cikkünkben áttekintjük az ágyneműhuzatok fajtáit. Különös figyelmet fordítunk arra, mely típusok a legegészségesebbek.

Ágyneműhuzatok anyag szerint

A kínálatban rendszerint pamut, pamut-műszál és mikroszálas termékeket találunk. A műszálas fajtákat érdemes kerülni, hiszen ezek fokozzák az izzadást.

Ha egészséges huzatot keresünk, a pamut a legjobb választás. Kiváló légáteresztő, így engedi szellőzni a bőrt. Izzadás esetén is gyorsan szárad, így minimálisra csökkenti az irritáció esélyét.

Bőrbarát gyártási technológia

A pamut ágyneműhuzat szövése különféle lehet. Ettől függ, mekkora hőérzetet biztosít és milyen tapintású a termék. Az alábbiakban egészséges választási lehetőségeket mutatunk.

Pamutvászon

A legáltalánosabb típus, tapintása nem különösebben kellemes. Nem irritál, ezért is használják kórházakban, panziókban is. Előnye, hogy könnyen kezelhető és nagyon strapabíró.

Pamutszatén

Ne a műszálas verzióra gondoljunk! A minőségi huzatok között találunk szatén szövésű, 100% pamut terméket. Tapintása hűvös, s kellemes benne pihenni.

Flanel

Aki télre keres bőrbarát ágyneműt, a flanel termékeket választhatja. Jól tartja a hőt, nedvszíó és puha érzetet biztosít.

Jersey

Szintén jó választás lehet a jersey, mely hasonló a flanelhez, de még finomabb szövésű. Kiemelkedően puha érzetet ad.

Pamutkrepp

Praktikus választás a krepp szövés is. Nagyon jól bírja a strapát, s nem kell vasalni. Könnyed, jól szárad, gyengéd a bőrhöz.

Ágyneműhuzat tisztán tartása

Ha azt szeretnénk, hogy fekhelyünk egészséges legyen, s nem okozzon bőrproblémát vagy más fertőzést, ügyeljünk a higiéniára! Az alábbiakat tartsuk be:

  • Télen hetente egyszer, nyáron pedig két alkalommal cseréljük a huzatot!
  • Amennyiben a háziállat is velünk alszik, még gyakrabban mossuk a textíliát!
  • Bizonyos időközönként 60 fokon is tisztítsuk a termékeket, így elpusztítva a kórokozókat!
  • Rendszeresen szellőztessük párnát és a paplant!
  • Ne fogyasszunk ételt az ágyban!

Természetesen a jó minőségű termékek megfelelően bírják a rendszeres mosást, s gyorsan száradnak. Szerencsére manapság már kapható szép ágyneműhuzat kedvező áron Debrecenben és további településeken is. A beszerzés legkönnyebb módja az online vásárlás.

Összegezve: Mindenki számára lényeges, hogy bőrbarát, kiütést nem okozó ágyneműben pihenjen éjszakánként. Cikkünkben áttekintettük az anyagok és szövések típusát, valamint a tisztítási tudnivalókat.