//Hajdú-Bihar megye látnivalói

Hajdú-Bihar megye látnivalói

Magyarország nagyon gazdag természeti és épített látnivalókban egyaránt. Sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy az egyes területeken miket lehet megcsodálni. Számos kirándulási lehetőség van Hajdú-Bihar megyében is, ami mellett több nevezetességet is megnézhetünk. Cikkünkben részletesen bemutatjuk Hajdú-Bihar megye látnivalói egy részét! 

Kilenclyukú híd 

Az első és legfontosabb természetesen a Kilenclyukú híd, amely a Hortobágy jelképe. A 167 méter hosszú építmény kilenc boltívével válik igazán különlegessé. Sajnos azonban a folyamatos esőzéseknek és áradásoknak következtében folyamatosan romlott az itteni út, így az 1800-as években arra a döntésre jutottak, hogy építenek egy ilyen hidat. Az alkotás a Világörökség részét képezi, amit 2009-ben a megyének sikerült felújítania.  

Hortobágy 

Ha már a jelkép, akkor említést kell tenni a Hortobágyról is. Mindenki tanult a terület jelentőségéről, azonban kevesen látták még ezt a csodálatos tájat. Az itteni nemzeti park volt az ország első ilyen tájegysége, amit később a Világörökségi listára is felvettek. Rengeteg látnivaló, többek között halastavi kisvasút, finom ételeket felszolgáló csárdák, illetve kézműves kiállítások és vásárok is vannak itt. Akit pedig az állatvilág érdekel, ő sem fog csalódni, hiszen a 342 madárfaj mellett mangalicát, vadlovat, de még rackajuhot is láthatunk, ha erre járunk.  

Hármashegyi kilátó 

Bár a megye nem híres a hatalmas hegyeiről és dombjairól, azért egy-egy kilátót muszáj volt felépíteni. A Debrecen mellett található Erdőspuszta számos turista útvonalat rejt magában, az egyik ilyen végén található a Hármashegyi kilátó, ahonnan még az 50 kilométerre elhelyezkedő Nagyvárad is megcsodálható. Érdemes megemlíteni, hogy ez nem egy hatalmas hegy, inkább egy nagyobbacska domb, de még így is remek látványt nyújthat.  

Vekeri-tó 

A megyeszékhelytől mindössze tíz kilométerre elterülő tó az egyik legnépszerűbb kirándulóhely. Itt található többek között kilátó, játszótér, kerékpáros és gyalogos útvonal, de még arborétum és bemutatóház is egyaránt. A debreceni lakosok előszeretettel látogatnak el ide, hiszen itt még családosan horgászni is lehet, amit egy kis sütögetés és piknikezés is követhet.  

Folyási templomrom 

Bár ez nem egy tipikusan idegenforgalmi központ, mégis remek kisugárzása van a Folyási templomromnak. A spirituális beállítottságú személyek számára jelentős és kedvelt helyszín. Sajnos a templom a második világháborúban nagyrészben elpusztult, mégis egy része fennmaradt az utókor számára. Az épületet helyreállítani már nem lehet, de a romok mellett található Templom-tó remek lehetőséget kínál sátorozni, táborozni, illetve horgászni egyaránt. Érdemes tehát ellátogatni ide még akkor is, ha nem vagyunk oda a régi épületekért.