//Debrecen, a megyeszékhely

Debrecen, a megyeszékhely

Debrecen jelenleg hazánk második legnépesebb települése, egyben Hajdú-Bihar megye székhelye is. A terület lakosságának közel 40%-a él ebben a nagyvárosban, ami nem kis aránynak számít. A Tiszántúl legnagyobb települése a román határtól nem messze található, így viszonylag könnyű az átjárás is. De vajon mit érdemes tudni Debrecen, a megyeszékhely városáról? Cikkünkből minden kiderül!  

Debrecen, a megyeszékhely 

A régió mindig is az egyik leggyorsabban fejlődő területe volt Magyarországnak. Jelenleg több, mint 200 ezren élik itt mindennapjaikat, ami miatt a népsűrűség 436 fő/km2. A tengerszint felett 121 méterre elhelyezkedő Debrecent először az 1200-as években említik meg, de a régészeti leletek arra engednek következtetni, hogy a terület már korábban is lakott volt.  

A fekvése és elhelyezkedése 

Az ország keleti részén található Debrecen Hajdú-Bihar megye székhelye, amely a fővárostól több, mint 230 km-re fekszik. A román határ jóval közelebb található, hiszen azt alig fél óra alatt el lehet érni. Jelentősebb magasságbeli különbségek nincsenek, nagyjából 120 méterre a tengerszint felett fekszik, legalábbis a Debreceni Református Kollégium falában elhelyezett magassági pont alapján.  

Városrészek 

A települése legtöbb városrész neve kertre végződik. A legjelentősebb természetes a Belváros, ahol többek között a Piac utca, a Nagytemplom, az emeletes házak egy része és a Városháza is található. A lakosság az 1890 és 1910-es évek között kétszereződött meg, emiatt egyre többen kényszerültek arra, hogy a kertségekbe telepedjenek le. A 20. század elejére teljesen beépült többek között a Csapó-, a Boldogfalvi- és a Homokkert egyaránt. A mai kertségek nagy része azonban belterületnek számít, így nem csoda, hogy egyre többen néznek arra ingatlanokat.  

A város közlekedése 

A tömegközlekedés 1884 őszén indult meg a gőzhajtású városi vasútvonalon, amelyet 1911-ben villamos váltott fel. A közutak közül erre található a 4-es, a 33-as, a 35-ös, a 47-es, a 48-as és a 354-es is. Egy autópálya is erre megy el, ez pedig az M35-ös, de számos egyéb mellékúton közlekedhetünk, ha erre járunk.  

A megyeszékhely egyetlen főpályaudvara a Nagyállomás. Természetesen több helyszínen is megáll a vonat, ám innen indul ki és ide is érkezik be a legtöbb távolabbról érkező mozdony. A városhoz összesen 18 vasútállomás tartozik, így a közlekedés viszonylag jónak mondható.  

Ne feledkezzünk meg a repülőtérről sem, amely az elmúlt években egyre nagyobb fejlődésen megy át. Az ország második legforgalmasabb reptere évente 300 ezer utast szállít, amely a belvárostól alig hét kilométerre helyezkedik el. Menetrend szerinti járat közlekedik Londonba, Eindhovenbe, de heti kétszer Párizsba és Tel Avivba is eljuthatunk.